Въпреки компрометирания на места вот в деня на парламентарните избори, за

...
Въпреки компрометирания на места вот в деня на парламентарните избори, за
Коментари Харесай

Изборна среща на жълтопаветниците-интелектуалци и народа от селата

Въпреки компрометирания на места избор в деня на парламентарните избори, за който споделиха покровители по секции (вижте ), има и положителни образци. Адвокатът Десислава Димитрова показа персоналните си усещания от изборния ден в секцията, в която е била разпределена, в пловдивското село Цалапица. Публикуваме, без редакторска интервенция.
" Прекарах деня и част от нощта в изборна секция в село, в което в никакъв случай не бях стъпвала и евентуално нямаше и да стъпя, в случай че не бях бранител на вота от “Демократична България ”. Бях се подготвила да се разправям с локални дерибеи и търговци на гласове, да се боря с всички сили за правда и почтени избори и да разоблича фалшификациите им, в случай че не съумея да ги спра.
 Как едни и същи хора гласоподават неведнъж - роман от първо лице Как едни и същи хора гласоподават неведнъж - роман от първо лице
В обществените мрежи започнаха да се споделят от ден на ден сигнали за нередности във вчерашния изборен ден. В идващите редове ви пред...
Отидох въоръжена до зъби с всички законови процедури, указания и цялото ми опитно познание по какъв начин се вършат почтени избори, подготвена да изстрелвам без предизвестие.  Там заварих комисия от 7 индивида от селото, която беше записала още 5 покровителя, също локални (тях по този начин и не ги видях до края на изборния ден). Приеха ме враждебно, наобиколиха ме физически и ясно ми дадоха да схвана, че наличието ми е извънредно нежелано. Усмихнах се изсъхнало, официално обясних, че имам законово право да съм там и да се уверя в честността на изборите, безогледно седнах на единствения свободен строшен стол и през целия ден не помръднах от там. Просто следих и си водех мемоари, игнорирайки подигравките им.
Влизаха гласоподаватели и гласоподаваха при прецизно съблюдаване на всички правила – и изборните, и здравните. Хората се майтапиха с комисията, разменяха вести и поздрави за роднините си, без никаква пропаганда, без никакви политически мнения, все едно не бяха на избори.
По обяд потокът от хора понижа и съвсем изчезна, в секцията настана неудобно безмълвие и лек ужас какво толкоз пиша. Любопитството им надви, почерпиха ме кой с каквото си носеше, донесоха ми от някъде мек (и здрав!) стол и подхванахме няколкочасов диалог. Тръгнахме от кой кой е, какво е претърпял и какви проблеми го мъчат, споделих моите и на клиентите ми несгоди (необходимостта от правосъдна промяна в превод на човешки език), минахме през екзистенциални тематики за смисъла на живота и базовите полезности и стигнахме до изборния развой. Извадих си записките и им прочетох какви са разпоредбите за гласоподаване и по какъв начин от сутринта не са ги нарушавали. Аз бях сюрпризирана от законосъобразността на изборите в едно село, а те – че има толкоз детайлни правила и че служа си с тях с такава лекост.
След малко “закрито ” заседание на комисията, шушукайки, само че непосредствено ме помолиха да им спомагам да спазят многото комплицирани условия при броенето на бюлетините и правенето на протокола. За тях аз към този момент не бях нахалник, а източник на познание и скъп асистент да спазят неразбираемия закон. За мен те към този момент не бяха тарикати и дерибеи, а хора, които желаят да създадат почтени избори. Направихме го дружно и бяхме доста горди със себе си. В името на демокрацията се срещнахме два свята, които нямаме допирни точки и се презираме един различен – на жълтопаветниците-интелектуалци и на народа от селата.
 Играта на гоненица завърши. На ход е Слави Трифонов Играта на гоненица завърши. На ход е Слави Трифонов
" Политическото бъдеще на България наподобява нестабилно ", написа организация Франс Прес в преписка от София. Международните медии продължа...
В тази изборна секция “Демократична България ” получи единствено три гласа, а “Има подобен народ ” завоюва с 44 гласа. Никой от нас не беше удовлетворен от резултата, само че го осигурихме и го отчетохме подобен, какъвто беше. Аз завоювах скъп опит и познание, което го няма в юридическата литература – че ние от София и те от селата в действителност желаеме и се борим за едно и също и имаме доста какво да си дадем един на различен, в случай че общувахме и се познавахме, в случай че прекарвахме от време на време по един ден дружно затворени в една стая.
Съмишленици от Демократична България, на идващите избори ще имаме (поне!) още 7 гласа в едно село. От тв приемника и от жълтите павета не можем да достигнем до тях, а просто би трябвало да го създадем! "
Няколко дни по-късно, юрист Димитрова показа в обществената мрежа и акомодация на българската фолклорна ария " Белите манастири " в подтекста на политическата ни обстановка.
Прекарах вчерашния ден и част от нощта в изборна секция в село, в което в никакъв случай не бях стъпвала и евентуално нямаше и да...
Posted by on   Над 1 000 сигнала за изборни нередности бяха регистрирани в платформата Ти броиш (ВИДЕО) Над 1 000 сигнала за изборни нередности бяха регистрирани в платформата " Ти броиш " (ВИДЕО)
Сигналите за нарушавания в изборния ден, подадени към Националната акция “Ти броиш ”, надвишиха 1 000, това демонстрират данн...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР